Sri Lanka Cultuur & Natuur Adventure 21 dagen

SRI LANKA 21 DAGEN AVONTUURLIJK

SRI LANKA || VERRASSEND VEELZIJDIG CULTUUR EN NATUUR

De start van deze avontuurlijke motorreis begint in Colombo/Negombo. We rijden door het midden en het zuiden van Sri Lanka en gaan de Boeddhistische oudheid van dichtbij ervaren in diverse spraakmakende tempels. In de bergen van midden Sri Lanka zullen we de alom bekende theeplantages doorkruisen en het proces ervan meemaken en gaan we diverse Nationale Parken bezoeken. De stranden van West en Zuid Sri Lanka zullen we gebruiken om ons in tropische sferen te begeven en natuurlijk wordt er een bezoek gebracht aan één van de vele wildparken waar o.a. de olifanten, luipaarden, apen, krokodillen zijn. De route is zowel on- als off-road ( onverharde weggetjes ), via kleine dorpjes en rijstvelden om Sri Lanka te ontdekken.

Opmerking:

Deze motorreis heeft een zeer gevarieerd programma: veel cultuur, uitgestrekte bergen, tropische stranden, avontuurlijke safari met o.a. olifanten, walvissen spotten, theeplantages, rafting, olifantenweeshuis en uiteenlopende diversiteit in overnachtingen en natuurlijk de lokale maaltijdspecialiteiten.

Soort motor: Enduro 250cc of Royal Enfield 350cc

Zwaarte: Bijna iedere dag rijden we 2 tot 3 uur onverhard over kleine weggetjes en paden.

Totale reisafstand : 1.800 kilometer

Waar overnachten:

Negombo, Kalpitiya, Anuradhapura, Dambulla, Polonnowura, Kandy, Nuwara Eliya, Ella, Tissamaharama, Udawalawa, Mirissa en Kitulgala .

Hotelovernachtingen :

Prima verzorgde en schone hotels/resorts/cottages/guesthouses, waarvan sommigen met zwembad.

De tour gaat o.a. naar de volgende hoogtepunten :

Puttalam Lagoon, Oude stad van Anaradhapura, Rock van Sigiriya, Gouden Tempel en Tempelgrotten van Dambulla, Minneriya Giritale Nationaal Park ( Olifantensafari ), Knuckles Mountains en Nationaal Park, Temple of Tooth, theeplantages en fabriek van Nuwara Eliya, Yala/Minneriya Giritale en/of Udalawala Nationaal Park (o.a. olifanten, apen, krokodillen, luipaarden en vele bijzondere vogels), tropisch strand van Mirissa, Galle (oude koloniale stad), walvissen spotten, Sinharaja Forest Reserve, olifantenweeshuis bezoeken, eventueel Adam’s Peak beklimmen, mogelijkheid voor rafting, Horton Plains en Worlds End.

DAG 1 Vertrek Amsterdam

DAG 2 Aankomst Sri Lanka Colombo/Negombo

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, arriveren jullie ‘s morgens of ‘s middags op de luchthaven van Colombo. Het is dan 20 minuten rijden naar het hotel in het centrum van Negombo.

In de namiddag gaan we de motoren bij de garage ophalen en maken we kennis met de monteur/ chauffeur die met onze reis mee zal gaan.

DAG 3 Negombo – Kalpitiya ( Puttalam Lagoon )

We rijden Negombo uit en het wordt al snel rustig op de weg, zeker als we ook nog van de hoofdweg afslaan en de secundaire weg gaan rijden. Via een gedeelte van de kustweg, waar veel garnalenkwekerijen zijn, gaan we verder om later ook nog door een oase van palmboomplantages onverhard naar het noorden te rijden richting Kalpitiya. Deze streek is in opkomst voor de echte kite- en windsurfers en hierdoor zijn er veel kleine gemoedelijke resorts. Vanaf ons resort kunt u naar het strand wandelen of de surfers bezig zien in de naast gelegen lagoon.

DAG 4 Kalpitiya – Anuradhapura ( Oude hoofdstad )

Vandaag gaan we oostwaarts het binnenland in. Al snel verruilen we de hoofdweg voor de kleine binnendoorweggetjes waarvan de kwaliteit meteen een stuk minder is en soms ook nog even onverhard is. Langs de weg staan borden die u eraan herinneren dat u in Sri Lanka bent, namelijk; ”Let op voor overstekende olifanten”. Onze overnachting is in Anuradhapura. Deze stad was meer dan 1.000 jaar het toneel van Singhalese koningen, die vanuit deze stad hun koninkrijk aanstuurden. Het was één van de grootste en belangrijkste Sri Lankaanse koninklijke hoofdsteden van die tijd. De glorie is enigszins vergaan, maar nog steeds is Anuradhapura een prachtige stad met paleizen, stoepa’s, schitterende tuinen en een indrukwekkende geschiedenis.

Dat de stad nog steeds van grote waarde is, blijkt wel uit het feit dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

DAG 5 Anuradhapura – Dambulla ( Oude tempels en pokunas )

Voordat we verder gaan naar onze volgende bestemming maken we eerst een rondje langs 2 tempels.

De eerste is Mirisaweti Stupa dat dicht bij de oude stadsdeel ligt. Koning Dutugamunu( 161 tot 137 voor Chr. ) bouwde de Mirisaveti Stupa na het verslaan van koning Elara.

De tweede is Isurumuniya Vihara is een kloostercomplex uit de derde eeuw voor Chr. dat uit een rots is gesneden en werd het gebruikt om 500 monniken te huisvesten. Pelgrims brengen bloemoffers naar een standbeeld van een liggende Boeddha, die gekleed is in een helder rode mantel. Het standbeeld is omringd met mooie schilderijen die het leven en legendes van de Boeddha uit de oude wereld van Anuradhapurans uitbeelden.

Hierna gaan we direct de verharde- en onverharde binnendoorweggetjes rijden langs vele ‘tanks’, kunstmatig aangelegde meren (pokunas), van Sri Lanka. Deze tanks uit de 12e eeuw zijn vrij ondiepe waterreservoirs, waarmee de moessonregens worden opgevangen en die als irrigatieopslag worden gebruikt.

Ons hotel met zwembad ligt aan de rand van het levendige plaatsje Dambulla.

DAG 6 Dambulla ( Tempels en Safari )

Wij verblijven hier een extra dag, omdat er veel te doen is rond Dambulla. U kunt ervoor kiezen om de, naast het hotel gelegen, Gouden Tempel en de achterliggende Grotten Tempel te bezoeken en daarna naar de Rock van Sigiriya te gaan dat 20 kilometer verderop ligt.

De Gouden/Grot tempel van Dambulla is een complex van historische boeddhistische gebouwen. De wandschilderingen, die een oppervlakte van 2100 vierkante meter beslaan, omvatten afbeeldingen die laten zien hoe Boeddha tevergeefs door Mara werd uitgedaagd.

De Rock van Sigiriya is een van de zeven plaatsen in Sri Lanka op de Werelderfgoedlijst. Het complex bestaat uit lusthoven die omgeven zijn door muren en grachten en, boven op de rots, een citadel. De citadel boven op de rots diende ook als paleis. Het is nu slechts een ruïne. In enkele cisternen werd het regenwater opgevangen. Aan de noordzijde van de rots bereikt men, halverwege de steile beklimming via trappen, de Spiegelwand. Hierop zijn fresco’s afgebeeld van ‘wolkenmaagden’. Iets hoger ligt het terras met de restanten van de Leeuwenpoort. De naam Sigiriya, dat ‘leeuwenrots’ betekent, is hieraan ontleend.

Minneriya Giritale Nationaal Park is een relatief kleine park, maar met een enorm scala aan dieren in het wild die leven in zijn vele habitats, waaronder: gevlekte herten, sambars, purpergekleurde langurapen en makaken, maar het meest bekend is de olifant.

DAG 7 Dambulla – Polonnaruwa

Een bezoek brengen aan de naast gelegen Gouden/Grot tempel is mogelijk als we dit de vorige dag nog niet hebben gedaan. Na de lunch gaan we de korte rit van ongeveer 2 ½ uur maken naar Polonnaruwa. We rijden langs het Angammedilla kanaal en later het Giritale Wewa meer, om aan te komen in ons hotel aan de rand van deze plaats, met rijstvelden rondom.

Het avondeten, 6 kilometer buiten de stad en via een donker pad aankomend bij het restaurant, wordt een overheerlijke Sri Lankese maaltijd met heel veel verschillende gerechten geserveerd! Onze gastheer haalt bijna alles uit zijn eigen tuin en zijn vrouw maakt daar een feestmaaltijd van om je vingers bij af te likken.

DAG 8 Polonnaruwa – Kandy ( Knuckles Mountains, diverse theeplantages )

De dag begint meteen met het rijden langs het grote meer Parakrama Samudra om daarna door diverse dorpjes richting Knuckles Forest Reserve te gaan. De oude weg nemend, gaan we de beklimming aan en zullen onderweg meerdere keren stoppen om van het uitzicht te genieten. Als dit nog niet genoeg is rijden we vóór Kandy nog een mooie ronde door diverse theeplantages.

Het hotel ligt niet ver van het centrum en heeft mooi uitzicht over de vallei.

DAG 9 Kandy ( Tempels en traditionele markt )

Kandy is een plaats om een dagje extra te verblijven om de Temple of Tooth te gaan bekijken ( met de tuk tuk ) en het centrum te gaan verkennen met haar levendige markt. De tempel bevindt zich in het koninklijke paleiscomplex van het voormalige koninkrijk Kandy, waar het overblijfsel van de tand van de Boeddha is gehuisvest. Sinds de oudheid heeft het relikwie een belangrijke rol gespeeld in de lokale politiek, omdat men gelooft dat degene die het relikwie bezit het bestuur van het land bekleedt. Het museum Of World Buddhist, dat achter dit complex ligt, mag zeker niet overgeslagen worden. Het geeft een mooie uitleg inclusief vele oude beelden hoe het Boeddhisme is ontstaan.

DAG 10 Kandy – Nuwara Eliya ( Adam’s Peak )

We rijden Kandy uit via de hoofdweg om even te genieten van het drukke verkeer met haar vele stinkende oude bussen. Naarmate we verder wegrijden wordt het ook rustiger en na 18 haarspeldbochten genomen te hebben slaan we af en rijden weer relaxed over kleine weggetjes, met dit keer heel veel rijstvelden om ons heen. Via Victoria Randenigala Rantembe Sanctuary gaan weer klimmen en al snel zitten we weer tussen uitgestrekte theeplantages, totdat we in het hotel vlak buiten Nuwara Eliya aankomen.

De vrouw des huizes zal voor onze een heerlijk tradioneel diner gaan klaarmaken.

Indien u ervoor kiest om Adam’s Peak te willen lopen ( top 2243 meter met 5500 treden ), wordt u in de namiddag naar een dorpje dichtbij de start van de wandeling ( totaal heen en terug looptijd 8 uur, afhankelijk van conditie) gebracht, waar u overnacht en om 02.00 uur aan de wandeling naar de top gaat beginnen om de zonsopgang te aanschouwen. In de loop van de dag komt u dan weer terug in het hotel met de andere deelnemers ( bij interesse: vraag ons uitgebreide informatie hierover aan).

DAG 11 Nuwara Eliya (theeplantage/fabriek en watervallen )

Deze vrije dag kan gebruikt worden om de theeplantage van Pedro anno 1885 te bezoeken en een rondleiding te krijgen hoe thee gemaakt wordt en te genieten van het overzicht van de plantage rondom.

De watervallen van Lover’s Leap is ook makkelijk te belopen vanuit de guesthouse.

In de namiddag kunnen we met een tuk tuk richting het centrum gaan van Nuwara Eliya om de vele Britse koloniale huizen/hotels die daar nog staan te bewonderen met een lekkere verse kop koffie of thee natuurlijk.

DAG 12 Nuwara Eliya – Ella ( Peak Wilderness Sanctory en Horton Plains National Park )

We verlaten Nuwara Eliya en gaan al snel van de hoofdweg af en duiken weer de vele theeplantages in met adembenemende vergezichten. Al klimmend wordt de weg steeds slechter en smaller en net over de top slaan we een smal pad in die eerst door een bebost gebied gaat en later door kleine dorpjes komt, waar de mensen hun brood verdienen op de diverse theeplantages.

Vervolgens rijden we al slingerend en, indien het helder weer is, met een geweldig vergezicht richting Ella.

Ella is een gemoedelijk dorpje met diverse restaurants. We overnachten direct aan de rand van het centrum midden in de bossen.

DAG 13 Ella ( Nine Arch Bridge, Little Adams Peak en Lipton Seat )

Ella is een gemoedelijke toeristische plaats. Dit komt voornamelijk door de beroemde Nine Arch Bridge die u vanaf het hotel makkelijk naartoe kunt lopen. Verderop kunt u ook nog naar Little Adams Peak lopen waar u een mooi uitzicht heeft over de vele bergtoppen.

Rondom Ella liggen veel theeplantanges. “Lipton Seat” is de bekenste en wij kunnen met de motor de kronkelende weg met mooie vergezichten en haarspeldbochten door de theeplantages gaan bekijken. Deze rit zal totaal uit en thuis 4 uur in beslag nemen.

Op de terugweg zullen we ook nog even bij 1 van de vele watervallen die deze omgeving heeft stoppen.

DAG 14 Ella – Tissamaharama

Na het ontbijt gaan we verder richting het zuiden. We rijden eerst nog heerlijk rustig door de bergen en via een klein weggetje komen we uiteindelijk op de doorgaande weg die ons via Lunugamvehera Nationaal Park, waar olifanten spontaan de weg kunnen oversteken, naar Tissamaharama. Ons hotel ligt aan de rand van dit plaatsje, tussen de rijstvelden.

DAG 15 Tissamaharama – Udawalawa ( Safari )

Dit gaat een bijzondere ochtend worden, want we gaan namelijk op safari in Yala Nationaal Park. Om 04.30 uur worden we met de jeep opgehaald en rijden we in het donker naar de ingang van het park. We hopen getuige te zijn om luipaarden, krokodillen, olifanten en diverse bijzondere vogels te kunnen spotten. Rond 12 uur zijn we weer terug en na de lunch rijden we (korte rit) naar het volgende park, Udawalawa Nationaal Park genaamd, waar we gaan overnachten.

DAG 16 Udawalawa – Mirissa (safari en olifantenweeshuis)

In de ochtend kunt u een safaritocht maken door het Udawalawa Nationaal Park waar veel olifanten te zien zijn. Daarnaast is er ook een olifantenweeshuis die u kunt bezoeken.

Na de lunch rijden we verder zuidelijk. Via diverse kleine weggetjes, langs rijstvelden en regelmatig veel palmboomplantages, komen we aan in de tropische strandplaats Mirissa. Het hotel ligt slechts 300 meter van het strand en heeft diverse restaurants in de buurt.

DAG 17 Mirissa ( Galle )

Vandaag hebben we een vrije dag om lekker niets te gaan doen en te genieten aan het tropische strand van Mirissa.

Voor wie toch actief wilt zijn, kunnen we naar het fort van Galle rijden, ongeveer 40 kilometer.
Galle is een koloniale stad dat in 1663 door de VOC gebouwd werd, nadat de Portugezen verjaagd waren door 2000 man die met 12 schepen arriveerden. Zeker de moeite waard om te gaan kijken!

DAG 18 Mirissa ( Walvissen spotten )

Voor wie nog nooit dolfijnen en/of walvissen in het wild heeft gezien, is dit het moment. Enkele kilometers uit de kust maakt u kans om in de ochtend diverse soorten walvissen te spotten. O.a. de blauwe vinvis van 170 ton en 30 meter lang die een hap lucht neemt en, met hopelijk een sierlijke duik, weer de diepte ingaat.

DAG 19 Mirissa – Kitulgala

We laten de zuidkust achter ons en gaan richting het noorden, de bergen weer in. Al snel komen de theeplantages te voorschijn en naarmate we klimmen, worden de wegen slechter en het klimaat weer koeler. Als het helder weer is zien we de kustlijn achter ons langzaam verdwijnen en via vele haarspeldbochten dalen we weer af en rijden naar Kitulgala, waar we zullen overnachten in het bos bij een rivier.

DAG 20 Kitulgala – Negombo (rafting)

Deze streek staat bekend om haar rafting en voor diegenen die dit avontuur willen doen, is er de mogelijkheid om het ruige water te trotseren.

Na de lunch starten we de motoren voor de laatste keer om weer richting Negombo te gaan. Via diverse secundaire wegen zullen we zoveel mogelijk het drukke verkeer vermijden om zo bij ons hotel weer aan te komen waar we deze reis begonnen zijn. In de avond zullen we deze mooie reis gezamenlijk met een lekker diner afsluiten.

DAG 21 Vertrek

Helaas zit deze motorreis er weer op en wordt u met een taxi naar de luchthaven van Colombo gebracht. Afhankelijk van het tijdstip dat u vertrekt, kan het zijn dat u dezelfde dag nog aankomt in Nederland.

Groepsgrootte: 4 -10

Optie Royal Endfield € 190,-
1 persoonskamer toeslag € 450,-

Prijs is inclusief :
Vliegticket
Belastingen en toeslagen
Alle hotelovernachtingen met ontbijt
Transfer luchthaven Colombo – Negombo
Huurmotor 250cc Enduro
Vanaf 4 rijders monteur op de motor en vanaf 6 rijders volgauto 
Nederlandse reisleiding
Ride 2 Discover reisleiding

Prijs is exclusief :
Eventuele inentingen en malariapillen ( raadpleeg uw dokter of GGD )
Visum ter plekke op de luchthaven ( 40 USD )
Internationaal rijbewijs bij de ANWB te halen ( € 19,- )
Benzine
Entree gelden parken, tempels en safari
Middag- en avondeten en drank ( +/- € 15,- p/d )
Zakgeld ongeveer € 600,-